Comunitate

Istorie

In comuna Piscu exista un intelectual care s-a ocupat de cercetare si de redactarea unei monografii a comunei. De la profesorul Ilie Dicu putem afla despre istoria comunei dar si despre particularitatile oamenilor locului. „Eu am redactat o monografie a comunei inainte de Revolutie. Atunci avea si acest iz al timpului. Sunt probleme care, daca ar fi acum revazute, nu mai satisfac nevoia timpului. Ca atare, partea istorica nu a fost modificata. Cercetarea a durat mai mult de un an dar redactarea a fost facuta in cateva nopti”, spune autorul.

Conform acestuia, comuna Piscu are multe izvoare istorice, unele scrise, altele nu. „Oamenii dateaza aici, conform sapaturilor arheologice intreprinse in perioada anilor 70, de mii de ani. Atunci au fost facute decopertari in partea de jos a satului, pe lunca Siretului, ocazie cu care au fost gasite locuinte ce datau din epoca bronzului si ceramica timpului care acum exista in patrimoniul Muzeului de Istorie din Galati. Deci, noi datam aici de foarte mult timp. Acest lucru apare scris si pe placuta monumentului lui Stefan cel Mare care imi apartine. Am fost ajutat in realizarea lui de rude si de fostii mei elevi”, marturiseste profesorul Dicu.

Chiar daca aceasta comunitate exista de mii de ani, atestati documentar sunt din 1495. Atunci, domnul Stefan cel Mare a facut un act de danie catre doi slujitori ai sai pe care i-a rasplatit pentru meritele avute. Ca atare, in acel act apare teritoriul comunei si moara (cred ca era vorba de o moara de vant). Profesorul povesteste ca pe vremea lui Stefan nu erau comunitati bine organizate, oamenii erau raspanditi in palcuri, pana la Siret, strazile comunei fiind intortocheate, totul e ca un labirint.

Educatie

Scoala nr 1 „Dimitrie Luchian”

Amplasata in centrul civic al comunei, alaturi de Primarie si Postul de Politie, scoala are astfel nu numai o locatie avantajoasa ci si colaboratori permanenti prin primarul comunei dnul Vlad Stefan, dnul viceprimar Pana Dumitrache si dnul Anghel Mihai-seful postului de politie.
Unitatea scolara are un efectiv de aprox 260 de elevi din care 110 la invatamantul primar si 150 la invatamantul gimnazial grupat in 13 clase. Cursurile se desfasoara in doua cladiri cu sali de clasa amenajate pe specialitati, cabinet de informatica dotat cu mijloace de comunicare moderne, laborator de biologie, biblioteca.
Unitatea dispune de retea internet care ofera deopotriva elevilor si cadrelor didactice surse de informare si comunicare rapide si eficiente. Echipa de cadre didactice este tanara ca medie a varstei dar deschisa la cerintele comunitatii locale scolare si la nevoile societatii civile.

Scoala nr 2 „Stefan cel Mare”

Scoala a fost infiintata in anul 1956 prin contribuia voluntara a locuitorilor comunei. Despre acest eveniment doamna profesoara Tudorache Constanta ne povesteste: „Era o atmosfera incinsa si fiecare facea ce putea, ca la o claca in mediul rural, cand se construieste o casa. Barbatii transportau cele necesare, faceau lutul cu paie apoi cu pleava, tamplarii lucrau la scheletul cladirii, copiii aduceau cu bratele lut iar femeile lipeau. ”
In vara anului 1956 şcoala a fost data in folosinta si timp de 7 ani a functionat ca scoala cu clase I-IV. Incepand cu anul 1963 s-a infiintat prima clasa de gimnaziu. Din anul 2002 elevii scolii invata intr-un local nou construit printr-un program finantat de Banca Mondiala.
Scoala sarbatoreste in fiecare an pe 2 iulie ziua scolii, ziua patronului spiritual al scolii, „Stefan cel Mare”, dar si al comunei.

Religie

Text religie